Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland wint Gouden Rookmelder 2018

 

4 april, tijdens de Expertdag 2019, werden de gouden, zilveren en bronzen rookmelder uitgereikt voor de projecten die hebben bijgedragen aan brandveiligheid in woningen. De drie genomineerden presenteerden hun project, waarna de zaal mocht stemmen. De meeste stemmen gingen naar Leefsamen Achterhoek, van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland.

De expertdag wordt jaarlijks georganiseerd voor alle mensen die zich bezighouden met Brandveilig leven. Dit zijn bijvoorbeeld mensen van de brandweer en de Veiligheidsregio’s, maar ook mensen die door hun werk kunnen bijdragen aan brandveiligheid bij andere mensen, zoals kraamverzorgenden en thuishulporganisaties.

‘Op deze dag worden nieuwe projecten en ideeën gedeeld, maar wordt vooral samengewerkt om invulling te geven aan komende Brandpreventieweken in oktober. Door middel van workshops is het thema voor de campagne in 2019 bepaald. Een primeur, dit is de eerste keer dat de uitvoering van de campagne vanuit én samen met alle regio’s wordt bepaald’, zegt Jet Vroege, coördinator publiekscommunicatie van Brandweer Nederland.

Goud: Leefsamen Achterhoek (Slimme rookmelders)

Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland

In de Achterhoek worden duizend huishoudens met kwetsbare ouderen voorzien van een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren het sociale netwerk van buren of familie, met een lokale meldkamer als achterwacht. Mantelzorgers krijgen voorlichting en een training aangeboden om te zorgen dat zij weten hoe zij kunnen handelen bij een calamiteit. Voorafgaand hebben twee pilots plaatsgevonden. In de proef in Winterswijk zijn drie potentiële woningbranden door de rookmelders voorkomen. Het is voor het eerst in Nederland dat deze aanpak op grote schaal wordt uitgerold.

Samenwerkingspartners: Acht Gemeenten, Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Kruisvereniging, Innovatiehub, AltijdThuis, Rabobank, AVDD, RCOAK, Rode Kruis.

Het filmpje van het project kun je hier zien: https://lnkd.in/eQVuvXE

Veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord, Midden-West Brabant en Utrecht mochten de zilveren rookmelder in ontvangst nemen voor hun gezamenlijke project ‘Gamification’. Veiligheidsregio Drenthe ging met de bronzen rookmelder naar huis voor het project ‘Lesprogramma Brandveilig Leven’. Alle winnaars: van harte gefeliciteerd met jullie welverdiende prijs!

Klik hier voor alle nieuwsberichten >