Brandweer roept op: Laat je ouders niet stikken

 

Persbericht

Donderdag 1 oktober roept de brandweer met de actie ‘Ik laat mijn ouders niet stikken’ iedereen op om hun ouders te helpen bij het brandveilig maken van de woning. Op basis van nieuw onderzoek geeft de brandweer zelf het goede voorbeeld. Met de aftrap op 1 oktober, tijdens de start van de Brandpreventieweken, laten zij zien: www.iklaatmijnoudersnietstikken.nl.

Nieuw onderzoek van de Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid en de Nederlandse Brandwonden Stichting biedt inzicht in de risicofactoren van een woningbrand bij senioren. Een afnemende werking van de zintuigen, een minder snelle reactietijd en een verminderde mobiliteit zijn belangrijke risicofactoren. Deze zorgen ervoor dat ouderen moeilijker kunnen vluchten bij een brand.[1] Daarnaast blijkt dat senioren ten opzichte van slachtoffers van andere leeftijdsgroepen bijna drie keer meer kans hebben om te overlijden bij een woningbrand. ‘Het is dus van groot belang dat, als dat nodig is, senioren maatregelen treffen om te kunnen vluchten als er brand is. En natuurlijk zijn werkende rookmelders altijd belangrijk’, stelt Hilda Raasing (portefeuillehouder Brandveilig leven, Raad van Brandweercommandanten). ‘Een te late melding van een beginnende brand kan veel leed veroorzaken. Elke minuut is van levensbelang. Als we nu samen verantwoordelijkheid nemen, voorkomen wij slachtoffers.’ Tijdens de actie ‘Ik laat mijn ouders niet stikken’ is de oproep: help je ouders om brand te voorkomen, plaats een werkende rookmelder en bespreek een vluchtplan.

Aantal ongevallen stijgt
De laatste jaren ziet de Nederlandse Brandwonden Stichting dat de gevolgen van brandwondenongevallen bij senioren steeds groter zijn. Meer dan de helft van de 371 patiënten die zijn overleden in de Nederlandse brandwondencentra in de periode 1995 – 2011 waren 60 jaar of ouder. De meeste van deze ouderen kwamen om door een ongeval met vuur. ‘In de brandwondenzorg zien wij de laatste jaren zelfs een toename van bijna 50% van het aantal opnamen van senioren. Dus het is tijd voor actie’, reageert Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. ‘Nu we in kaart hebben waardoor ouderen een grotere kans hebben een woningbrand mee te maken, vragen wij hun kinderen om actie te ondernemen. Dat brengt het aantal slachtoffers zeker omlaag!’ 

Screenprint ILMONS desktop Screenprint ILMONS mobiel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat je ouders niet stikken. Upload je foto en activeer anderen!

Op 1 oktober, tijdens het landelijke congres van Brandweer Nederland, geven de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting zelf het goede voorbeeld. De voorzitter van Brandweer Nederland roept alle aanwezigen en 30.000 brandweerlieden in het land op om ter plekke via www.iklaatmijnoudersnietstikken.nl een foto te uploaden en op social media te delen.
En dit is wat we vragen iedereen te doen: Help jij ook je ouders een woningbrand te voorkomen? Laat zien dat jij hen niet laat stikken! Upload een foto, deel deze op social media en activeer zo ook de mensen in je omgeving om hetzelfde te doen. Met elkaar kunnen we nieuwe slachtoffers van woningbranden voorkomen.

Nationale Brandpreventieweken: heel oktober in actie!
‘Ik laat mijn ouders niet stikken’ is onderdeel van de campagne ‘Verklein de kans op brand’, die deze oktobermaand van start gaat. De aandacht is hierbij extra gericht op de kinderen van senioren. Zij worden actief betrokken bij het brandveilig maken van de woning van hun ouders en andere minder zelfredzame senioren in hun omgeving. Maar er is meer: via een test op www.ikverkleindekansopbrand.nl kan iedereen binnen 3 minuten uitvinden wat de kans op brand is in de woning. Na het invullen van de test krijg je handige tips en adviezen om je woning brandveiliger te maken. Daarnaast organiseert de brandweer de hele maand oktober overal in het land aansprekende acties om het belang van brandveilig leven te benadrukken.

/// EINDE PERSBERICHT ///

Over de Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. Dit is mogelijk dankzij de collecte. Dit jaar is de collecteweek van 11 t/m 17 oktober. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Hierbij werken wij intensief samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt continu te optimaliseren. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vind je op www.brandwondenstichting.nl.

Over Brandweer Nederland
Brandweer Nederland is het samenwerkingsverband van alle brandweerkorpsen. Wij staan voor de 30.000 beroeps en vrijwillige brandweermensen die zich inzetten voor een brandveilige samenleving. Ons doel: minder branden, minder slachtoffers, minder schade. Brandweer Nederland: samen sterk, samen veilig. U kunt de activiteiten van Brandweer Nederland volgen op de website: www.brandweernederland.nl.


[1] ‘De invloed van vergrijzing op brandveiligheid. Deelrapport 2: De risicofactoren en oorzaken.’Online: 
Website: www.ikverkleindekansopbrand.nlwww.iklaatmijnoudersnietstikken.nl & www.brandwondenstichting.nl
Beeldmateriaal: www.brandwondenstichting.nl/pers
Twitter: @Kansopbrand (Twitter brandpreventieweken) & @BrandwondenNL (info & nieuws)
Facebook: Verkleindekansopbrand en BrandwondenStichting

 

 

 

Klik hier voor alle nieuwsberichten >