CO-preventie campagne november 2017

 

Van 13 tot en met 30 november 2017 zullen Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting met de koolmonoxidepreventie campagne ´Stop CO-vergiftiging´ aandacht vragen voor de gevaren en kenmerken van koolmonoxidevergiftiging. Op de in november 2016 gehouden landelijke informatiesessie zijn het meest recente onderzoek van het IFV, de regelgeving over CO en de plannen voor deze publiekscampagne toegelicht aan de veiligheidsregio’s en de GGD. Het onderzoek van het IFV, in opdracht van Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting, levert eindelijk een correct, eenduidig en onderbouwd plaatsingsadvies voor de CO-melder op. Het plaatsingsadvies vindt u hier.

Hoe kunt u als veiligheidsregio/GGD de campagne ondersteunen? Dit kan door:

Screenprint CO film 2 - Nieuwe CV ketel bleek levensgevaarlijk -20171. Ervaringsverhalen
Vier mensen vertellen over hun eigen ervaring met CO-vergiftiging in huis. Benut de filmpjes voor preventiedoeleinden. U kunt ze op uw website plaatsen, er naar linken in nieuwsbrieven, in presentaties benutten of de speciale social media versies ervan op facebook delen. Bekijk ze hier.

 

2. Campagnelogo en beelden
Als veiligheidsregio of GGD kunt u het logo benutten op uw website, in nieuwsbrieven, e-mailhandtekeningen en dergelijke. Het logo is op te vragen via info@netwerknationalebrandpreventieweken.nl, in staande en liggende variant. De drie beelden van ventileer, controleer en alarmeer vindt u onderaan deze pagina.

 

banner3. Online kennistest koolmonoxide
Plaats de link naar de geheel vernieuwde kennistest over koolmonoxide op uw website.  Aan het eind van de test, kunt u de test ook gemakkelijk delen via social media, LinkedIn en WhatsApp. Op www.brandweer.nl/koolmonoxide vindt u informatie voor het publiek. Deze site is aangepast met de informatie en hier zal ook de online test komen te staan.Verwijs er naar of plaats de informatie op uw eigen website. Benut deze banner voor de test ook op uw site.

4. Persbericht
Via de pers slaan Brandweer Nederland  en de Nederlandse Brandwonden Stichting op woensdag 15 november luid alarm voor de stille sluipmoordenaar koolmonoxide, richting televisie, kranten/tijdschriften en online media.

5. Deel koolmonoxide-weetjes op Facebook en Twitter
Benut de koolmonoxide-weetjes, ervaringen en tips, die vanaf half november op de Facebook pagina en de Twitterpagina van Brandweer Nederland te vinden zijn.

6. Verspreid de kenniskaart en sticker
Voor de campagne is een kenniskaart in de vorm van een driehoek gemaakt en daarnaast zijn stickers beschikbaar van het driehoekslogo. Bekijk hier de kenniskaart als pdf. Elke regio ontvangt een oplage gratis van beide materialen. De contactpersoon van de brandpreventieweken in uw regio zal deze materialen ontvangen.
Voorkant kenniskaart CO-17 Achterkant kenniskaart CO-17

7. Gebruik de informatie op uw site, lokale krant en burgercontact
Plaats informatie over koolmonoxidevergiftiging op uw website en in lokale kranten, zie www.brandweer.nl/koolmonoxide. En neem het mee in contactmomenten met burgers. U kunt ook contact zoeken met de GGD in uw regio om af te stemmen over samenwerking in deze campagne en bij CO-meldingen.

Inhoud CO-preventie campagne 2017: ervaringsverhalen
De campagne is in lijn met de jaarlijkse oktober Brandpreventieweken campagnes opgezet en bestaan uit een aftrap voor de pers, een massale, landelijke social media aftrap (d.m.v. een Nouncy), een kenniskaart, logosticker en een volledig nieuwe website via Brandweer Nederland en de online kennistest. Belangrijk onderdeel van de website zijn de vier ervaringsverhalen in de vorm van filmpjes van slachtoffers. Daarmee kunnen we de gevaren en kenmerken van koolmonoxide voor het publiek goed zichtbaar maken.

Logo’s en beelden
– Wilt u de logo’s ontvangen, mail dan naar info@netwerknationalebrandpreventieweken.nl.
– Hieronder kunt u als brandweer/GGD ook de beelden bij ventileer, controleer, alarmeer downloaden.

=> Ventileer. download hier
  CO-ventileer

 

 

 

 

 

 

 

=> Controleer, download hier.

CO-Controleer b

 

 

 

 

 

 

 

=> Alarmeer, download hier.

CO-Alarmeer