2014 Vluchten

 

Vluchtoefenkaart voorkant  Brandpreventieweken 2014De campagne: Wat doe Jij bij brand? Vluchten moet je oefenen!
Oktober 2014 is de landelijke vluchtoefenmaand (brandpreventieweken van 1 t/m 31 oktober). De campagne ‘Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!’ is gericht op brandveiligheidsbewustzijn en de noodzaak van veilig vluchten. Met de thuiswonende senior gaat het vluchten besproken worden én geoefend. Want niets is zo’n goede stimulans als iets zelf te ervaren. Samen met brandweer, buurman, familie, mantelzorg, thuiszorg en andere betrokkenen zal ervaren worden hoe het is om te moeten vluchten bij brand door deze situatie te oefenen. Hierbij zal men ook ervaren welke struikelblokken er zijn als de senior moet vluchten bij brand. Deze struikelblokken en de daarbij ontstane eerste oplossingen zullen meteen landelijk verzameld worden en binnen de brandweerregio’s direct gedeeld worden.
Op 1 oktober, in de week van de Nationale Dag voor de Ouderen, zal de aftrap gegeven worden voor de vluchtoefeningen in heel het land.
Klik hier voor enkele voorlichtingsmaterialen.

Benut speciale applicatie voor nabespreken, informatiedeling en E-learningoptie
Wanneer we op 1 oktober massaal met ouderen in hun eigen huis hun vluchtroute gaan oefenen, willen we dit met elkaar delen. Hiervoor komt een speciale applicatie beschikbaar. Deze zorgt dat we alle ervaringen in tabletreal time zien; een landelijk praktijkonderzoek vluchten. Toch al onderweg met uw tablet of smartphone? Dan is die mooie reactie van de senior, slimme tip van de buurman of foto of filmpje zo te delen. En op die webpagina ziet u ook meteen wat uw collega’s allemaal meemaken, de hele vluchtoefenmaand lang.
Details over de applicatie.

toolkit_logo2Nu online: draaiboek vluchtoefening senior thuis
In juli en augustus 2014 hebben we met enkele regio’s bij senioren thuis een eerste vluchtoefening gedaan. De ervaringen in de praktische organisatie van deze vluchtoefening is verwerkt tot een draaiboek. Hier vindt u al de do’s en dont’s terug bij het organiseren van uw vluchtoefening met ouderen in uw regio in de oktobervluchtmaand. Ook kunt u de voorbeeldvragen voor een onderzoeksmeting van deze activiteit, die hier in staan, benutten. U vindt het draaiboek hier.