Q & A: ‘Hé, doe de deur dicht!

 

Versie 1.0 d.d. 3-7-2017
NB. Dit is een ‘levend document’. Mis je een vraag of heb je zelf een antwoord wat vaak goed werkt, geef het door via info@netwerknationalebrandpreventieweken.nl (Ook als document hier te downloaden.)

Gesloten deuren en brand
Uit de praktijkproef op Oefencentrum Crailo in oktober 2016 blijkt dat het sluiten van de binnendeuren je ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij brand. Waar bij open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer is, is dit bij gesloten deuren meer dan 10 minuten. Kostbare tijd die levens redt.
Ondanks dit belangrijke gegeven blijkt uit recent onderzoek dat nog steeds bij 39% van de Nederlanders de binnendeuren ’s nachts open laat staan.

Rookmelders
Uit het onderzoek ‘Gebrand op inzicht’ van de Brandweeracademie kwam naar voren dat in 70% van alle woningen een rookmelder is geplaatst, maar slechts 45% van die rookmelders werkt. Van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst én werkend.
Een alarmerend gegeven. Want het is van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook goed hoorbaar zijn. Ook bij gesloten deuren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar hoor je het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders dus niet alleen in de verkeersruimten zoals de hal, maar vooral ook in de ruimten waar brand kan ontstaan zoals op de slaapkamers.

Dus: sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen.
Onderstaande vragen kregen wij vorig jaar via mail en op social media naar aanleiding van de campagne ‘Hé doe de deur dicht’ Onderstaand wat suggesties hoe deze vragen te beantwoorden

Waarom de deur dicht?
Omdat het de rook tegenhoudt.

Waarom redt een gesloten deur levens?
Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Juist senioren zijn heel kwetsbaar bij brand, omdat ze minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd voor hen, maar uiteraard ook voor andere leeftijdsgroepen, zo belangrijk.

‘’Gesloten deuren vergroten de overlevingskans bij brand enorm. Er zijn praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren’’, aldus René Hagen, lector Brandpreventie bij de Brandweeracademie.

Waarom moet de rook worden tegengehouden?
Rook is giftig en kan leiden tot ademhalingsproblemen en verstikkingsgevaar. Daarnaast is rook gevaarlijk omdat het tot desoriëntatie kan leiden waardoor je de vluchtweg niet kunt vinden.
Maar ik wil de deur niet dichtdoen, want..

Ik laat de deuren open, dan hoor ik de kinderen tenminste.
Er zijn meerdere manieren om de kinderen toch te horen als de slaapkamerdeur dicht is, bijvoorbeeld met een babyfoon of smartphone. Het sluiten van de binnendeuren vergroot de overlevingskans van jou en de kinderen en geeft jou extra vluchttijd om je kinderen te redden.

Als de deuren dicht zijn, hoor ik de rookmelders niet.
Houdt een geluidsproef: Sluit de binnendeuren en test of je de rookmelder in je slaapkamer kunt horen. Is dat niet het geval, plaats dan extra rookmelders in de slaapkamers of – beter nog – schaf gekoppelde rookmelders aan. Als er een af gaat, gaan de daaraan gekoppelde rookmelders ook. Je kunt het geluidsniveau van de rookmelders ook testen met een leuke app op je telefoon (bijvoorbeeld Noise dB Meter voor ios en Sound meter voor android). Een rookmelder moet in alle verblijfsruimte hoorbaar zijn met een geluidssterkte van minimaal 75dB. Zo niet, plaats dan gekoppelde rookmelders.

Rookmelders

Het is best een duur grapje om draadloos koppelbare rookmelders te plaatsen.
Als je bedenkt dat je met dit bedrag je leven kunt redden, dan valt de prijs best wel mee.

Ik ben slechthorend en hoor de rookmelder toch niet.
Er zijn speciale rookmelders voor doven en slechthorende op de markt. De rookmelders worden dan aangesloten op een triplaat voor onder je kunnen en een flitslamp voor in de kamer. Een (groot) aantal zorgverzekeraars vergoedt de aanschaf van deze speciale rookmelders.

Ik kan de (koppelbare) rookmelders niet betalen.
Vraag het als cadeau voor je verjaardag/kerst.

Vluchten (en kinderen/huisdieren)

Vluchten met kinderen en huisdieren, hoe doe je dat?
Maak vandaag nog een vluchtplan en bespreek wie de kinderen en de huisdieren meeneemt in de vluchtpoging. Oefen dit vluchtplan ook mét je kinderen.

Welke punten moeten in een vluchtplan in ieder geval naar voren komen?
Welke route je neemt om bij brand het huis te ontvluchten, wie welk kind/huisdier meeneemt, waar de huissleutel ALTIJD hangt en waar jullie buiten veilig met elkaar verzamelen.

“Oefen het vluchtplan”, maar dan raken de kinderen in paniek?
Je kunt een oefening overdag doen, kinderen laten horen welk geluid er bij een rookmelder hoort en dan samen kijken hoe je naar buiten gaat. Maak er een spelletje van 

Kinderen hebben de neiging zich te verstoppen bij herrie en gevaar, hoe kan ik daarmee omgaan?
Oefen het vluchtplan meerdere malen met de kinderen in een ontspannen sfeer. Vraag waar ze zich zouden verstoppen, leg uit waarom het niet veilig is en oefen van daaruit het vluchtplan.

En hoe zit het met vluchten met huisdieren?
Indien mogelijk neem je het huisdier mee. Indien niet mogelijk: bel de brandweer en leg uit waar de huisdieren zich bevinden. Sluit bij het vluchten zo veel mogelijk de binnendeuren achter je, zodat je dieren een grotere overlevingskans hebben.

Mijn kat/hond verstopt zich en ik kan hem niet vinden?
Ga in geen geval op zoek naar je huisdier. Breng jezelf in veiligheid, bel de brandweer en vertel dat je huisdier nog binnen is.

Ouderdom/ beperkingen

Ik/ mijn vader of moeder kan niet (snel) zelfstandig uit bed komen en kan bij brand niet zelfstandig vluchten.
De brandweer komt graag langs om bij u thuis te kijken welke mogelijkheden er zijn uw brandveiligheid te verbeteren.
(Ideale manier om ‘achter de voordeur te komen’)
– Een van de adviezen kan daar bijvoorbeeld een gekoppelde rookmelder met de buren zijn, een watermistunit/sprinklers.
– De aanbeveling uit het rapport ‘Gebrand op inzicht’ is: ‘Adviseer, als er geen mogelijkheid tot vluchten meer is, om in een rookvrije ruimte te blijven met de binnendeur blijvend gesloten en daar te wachten op redding door de brandweer. Benadruk dat het belangrijk is om aan de brandweer kenbaar te maken waar men zich bevindt.’

Ik loop met een rollator en maak gebruik van een traplift. Met een rookmelder raak ik alleen maar in paniek en kan er toch niet op tijd uit. Dan slaap ik liever rustig in.
Zie het antwoord bij de vorige vraag.

Ik ben al op leeftijd en heb nooit brand gehad. Ik begin niet meer aan rookmelders.
Juist als je ouder bent is het risico op brand groter. Bovendien kunnen ouderen vaak minder snel vluchten bij brand. Onderzoek wijst uit dat ouderen drie maal zoveel kans hebben te overlijden bij woningbrand. Een rookmelder kan je leven redden.

Consumentensite: http://www.verkleindekansopbrand.nl

 

Deurhanger: communicatietekst

HÉ DOE DE DEUR DICHT! Waar rook is… ¬

ZORG ERVOOR DAT U DE ROOKMELDERS GOED KUNT HOREN!
Wist u dat rook uw grootste bedreiging is bij een woningbrand? Door het inademen van rook krijgt uw lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Rookmelders redden levens, want zij waarschuwen u met een luid alarm als er rook is.

Sluit altijd alle binnendeuren voordat u gaat slapen.
In ruimten waar gezinsleden zijn die niet zelf kunnen vluchten sluit u deuren ook overdag.
Als er brand is, blijft de giftige rook zo nog enige tijd buiten de leefruimte.

Zorg dat u een rookmelder altijd kunt horen
Als u slaapt ruikt u geen rook, maar u hoort het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders dus in ieder geval in de hal en op de overloop, maar vooral ook in de ruimte waar u slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat u de rookmelders goed kunt horen. Ook bij gesloten deuren. Kunt u de rookmelders niet overal horen, kies dan voor rookmelders die onderling gekoppeld zijn.

Brand zo groot als een voetbal: blus zelf
Beginnende brandjes kunt u zelf doven met water of een blusdeken. Is de brand groter dan een voetbal? Blus de brand dan niet zelf en breng uw huisgenoten zo snel mogelijk in veiligheid. Gebruik nooit water of een blusdeken om brandende olie, vet of een vlam in de pan te blussen. Gebruik daarvoor een passende deksel.

Vlucht veilig
Een brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook waardoor u niks meer ziet en u niet meer kunt ademen.

U hebt maar een paar minuten om uit uw huis te vluchten.
Spreek dus van tevoren af wie welk kind en/of huisdier in veiligheid brengt, wat de veiligste route is en vooral waar de huissleutels ALTIJD liggen (bij de voordeur).
Staat de vluchtroute vol rook? Blijf laag bij de grond en volg uw vluchtroute. Lukt dit niet, blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnen deur en maak aan de brandweer kenbaar waar u bent.
STAP 1 Blijf rustig
STAP 2 Waarschuw uw huisgenoten
STAP 3 Vlucht via de afgesproken veilige route
STAP 4 Sluit deuren achter u
STAP 5 Verzamel op een vooraf afgesproken plaats buiten
STAP 6 Bel 112

Voorkom brand
Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen. U kunt zelf het risico op brand verkleinen!
• Gebruik vuur veilig. Doof kaarsen als u de kamer verlaat.
• Maak apparatuur stofvrij. Reinig regelmatig het ¬filter van de wasdroger.
• Zet apparatuur uit. Laat uw wasmachine of vaatwasser niet draaien als u niet thuis bent.
Lees meer informatie en tips over brandveiligheid op www.brandweer.nl en doe de test op www.verkleindekansopbrand.nl

Het Rookmelderteam van de Nederlandse Brandwonden Stichting plaatst rookmelders als
u dat zelf niet meer kunt. Aanmelden kan via www.brandwondenstichting.nl/rookmelderteam
of bel het Rookmelderteam 0251 27 55 90.
Test jezelf op verkleindekansopbrand.nl