De feiten achter ‘Hé, doe de deur dicht!’

 

Achter de campagne ‘Hé doe de deur dicht! zit veel kennis, die zowel voor gesprekken met publiek, collega’s als partnerorganisaties handig is. Daarom stellen we graag volgende hulpmiddelen beschikbaar:

1. Achtergrondocument Hé, doe de deur dicht!: basisfeiten vertaald naar campagne, klik hier.

2. Q&A – Vraag en antwoord ‘Hé doe de deur dicht’ (levend document), klik hier.

3. Rapport Gebrand op Inzicht, klik hier

 

In het kort: 

Gesloten deuren en brand
De resultaten uit het onderzoek ‘Gebrand op inzicht’ werden met de praktijkproef bij de start van de campagne 2016 op Oefencentrum Crailo visueel gemaakt. Hier zag je dat het sluiten van de binnendeuren je bijna drie keer zoveel tijd geeft om te vluchten bij brand. Waar bij open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer is, is dit bij gesloten deuren meer dan 10 minuten. Kostbare tijd die levens redt.

Rookmelders
Uit ‘Gebrand op inzicht’ kwam naar voren dat in 70% van alle woningen een rookmelder is geplaatst, maar dat slechts 45% van die rookmelders werkt. Van alle geplaatste rookmelders is slechts 35% én werkend én op de juiste plek geplaatst.
Rookmelders moeten op de juiste wijze geplaatst zijn en ook goed hoorbaar zijn, ook bij gesloten deuren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar hoor je het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders dus niet alleen in de verkeersruimten zoals de hal, maar vooral ook in de ruimten waar brand kan ontstaan zoals op de slaapkamers.

Dus: sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen.