Winnaars Gouden, Zilveren en Bronzen Rookmelder

 

De winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Rookmelder 2017 zijn:
Uitreiking d.d. 26 april 2018

De Gouden, Zilveren of Bronzen Rookmelder wordt jaarlijks uitgereikt aan innovatieve initiatieven die brandveiligheid bevorderen. De adviescommissie van de Brandpreventieweken had uit de mooie brandveilig leven acties van de brandweer drie van in totaal 25 veiligheidsregio’s genomineerd voor de Gouden Rookmelder 2017. Veiligheidsregio’s Drenthe, Limburg-Noord en Oost 5 gingen op de Expertdag Brandpreventieweken de strijd aan op het podium. De aanwezigen in de zaal bepaalden wie er met welke prijs vandoor zou gaan.


Winnaar Gouden Rookmelder 2017: Limburg-Noord
Met ‘De woningcheckers’ won Limburg-Noord goud. Op scholen zijn leerlingen van een groep 6, 7 en/of 8 door team Brandveilig Leven van Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot ‘woningchecker’. De opleiding betrof een introductie over het belang van brandveiligheid en uitleg over de checklist, waarin aandacht is voor het voorkomen en tijdig signaleren van brand en hoe veilig te vluchten. De woningcheckers voerden na hun opleiding een controle op brandveiligheid uit bij hun opa en oma. Hierna gaven ze tips en adviezen mee over het vergroten van de brandveiligheid. Na de woningcheck zijn de opa’s en oma’s van de leerlingen op school uitgenodigd, om terug te blikken op wat de leerlingen gedaan en beleefd hebben en om zelf nog wat handige tips te krijgen.
Zie hier de presentatie van het project.

Winnaar Zilveren Rookmelder 2017: Oost 5
De Zilveren Rookmelder ging naar de Veiligheidsregio’s van Oost 5 (Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid) met ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. De regio’s trakteerden iedere baby, die in de brandveiligheidsmaand oktober geboren werd, op een cadeau. Een geboortetasje met daarin, naast een leuk rompertje en een felicitatiekaartje, handige tips om de brandveiligheid in huis te verbeteren. De allereerste baby’s die in oktober werden geboren ontvingen zelfs een geboortekoffer met als extra’s een rookmelder en een badeendje. De burgemeesters van de deelnemende gemeenten gingen samen met de brandweer op kraambezoek bij deze ouders om de geboortekoffers uit te delen, direct even een brandveiligheidscheck te doen en hen een ‘brandveilige kraamtijd’ te wensen. Maar liefts 2.232 gezinnen hebben brandveiligheidstips ontvangen en kreeg veel media-aandacht.
Zie hier de film van het project.

Winnaar Bronzen Rookmelder 2017: Drenthe
De Bronzen Rookmelder ging naar Veiligheidsregio Drenthe met ‘Woningchecks door mensen met bijstandsuitkering’. Brandweer Drenthe leidde twee mensen met een bijstandsuitkering op tot adviseurs ‘Brandveilig Leven’. Zij bellen bij bewoners aan met het aanbod om gratis de woning te checken op brandveiligheid en rookmelders op te hangen. De twee adviseurs doen de brandveiligheidschecks in het kader van een werkervaringsproject van zes maanden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit werk doen zij met behoud van hun bijstandsuitkering met als doel om weer ‘fit’ te worden voor de arbeidsmarkt. Gedurende de zes maanden dat het project duurt worden circa 800 woningchecks gedaan en circa 1.000 rookmelders geplaatst. Het initiatief draagt aanzienlijk bij aan het verhogen van de rookmelderdichtheid in het gebied, namelijk 20% tot 30%. Het merendeel van de opgeleide adviseurs vond na het werkervaringstraject een betaalde baan.
Zie hier de presentatie van het project.

Klik hier voor meer informatie over de Expertdag.